Limak, 1 milyar Euro keşif bedelli Barcelona Spotify Camp Nou projesini nasıl aldı?

Toygun ATİLLA

Limak’ın davetlisi olarak gittiğimiz Barcelona’da iik durağımız Spotify Camp Nou Stadı…

Şirketin Onursal Başkanı Nihat Özdemir ve Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir de bizlerle birlikte. Şirketin İcra Kurulu üyesi Reşit Yıldız’da biz gazetecileri brife ediyor.

FUTBOLUN MABEDİ

Futbolun mabedi olarak bilinen, nice unutulmaz finallere, maçlara ev sahipliği yapmış Nou Camp, bizi şehrin her yerinden görünen devasa vinçleri, işçilerin arı gibi çalıştığı şantiyesi ile karşılıyor.

2023 Mayıs’ın da Nihat Özdemir’in temelini attığı projenin 2026 Nisan’ın da bitmesi hedefleniyor.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ

1 milyar euro keşif bedelli proje, 105 bin 414 kişi kapasiteli ve tamamı oturmalı olacak.

Avrupa’nın en büyük stadı olmak ünvanını koruyacak.

Sadece futbolun mabedi değil aynı zaman da konserlerin vb. etkinliklerin de gösteri alanı olacak.

1550 İŞÇİ 50 TÜRK MÜHENDİS 27 BİN TON ÇELİK

Stadyumun inşaatında bin 550 kişi çalışıyor. Ana mühendis kadrosu Türk ve İspanyollardan oluşuyor. Bunların 50’si Türk mühendisler. İşçiler ise çevre ülkelerden. Ağırlıklı olarak Portekiz ve İspanyol…

2026’da tamamlanması beklenen stadyumda toplam inşaat alanı 204 bin metrekare. Bunun 50 bin metrekaresi yenilenirken, 154 bin metrekarelik kısmı ise yeniden inşa ediliyor. 145 bin metrekarelik betonarme alanın olduğu stadyumda, 27 bin ton da çelik kullanılacak.

GEÇMİŞE, ANILARA VE KÜLTÜRE SAYGI

Stadyumu gezerken öğrendiğim bir bilgi beni şaşırtıyor. 1957 yılında ilk kez bir futbol maçına ev sahipliği yapan Nou Camp’ın bir bölümünün yıkılması istenmemiş. Dolayısı ile yıkılması istenmeyen bölüm sadece yenilecek.

Sebebi ise, kulübün hem geçmişine, anılarına ve stadyumun ilk mimarı Francesc Mitjans i Miro’ya olan saygıları…

ÇATI DETAYI

Projenin en önemli kısmını ise çatı yapısı oluşturuyor. Çatı alanı yaklaşık 45 bin metrekare.

Çatı sahanın üzerinde kurulacak ve 128 halatla yerden yaklaşık 70-80 metre yukarı kaldırılacak.

Çim sahadan çatının en yüksek noktasına kadar yaklaşık 68 metre uzunluğunda olacak.

İşte bu projenin en karmaşık ve mühendislik isteyen noktası ise burası.

Tam da burada Limak Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir sözü tamamlıyor: “İnşaat sektörü teknoloji kullanımında geriden geliyor genellikle. Bu animasyonlarda önce projeyi canlandırıyoruz sonra uyguluyoruz. Hem görüyorsunuz hem de bütün mekaniği birleştiriyor son haline getiriyor öyle yapıyorsunuz. Böylece teknoloji sayesinde hata payı azalıyor”

LİMAK CAMP NOU PROJESİNİ NASIL ALDI?

Şimdi gelelim işin püf noktasına…

Henüz 1 milyar euro keşif bedelli hem de böylesine prestijli bir projeyi bir Türk firması olan Limak nasıl aldı?

Nihat Özdemir’e soruyorum.

“Şu an 14 farklı ülkede 30 ayrı şantiyemiz var. Avrupa’da Kosova, Makedonya, İspanya… Afrika, Asya çeşitli coğrafyalarda büyük, prestijli eserler yapıyoruz. Yaptığımız her işi zamanında bitiriyoruz. Kuveyt Havalimanı bir Türk müteahhitlik firmasının Cumhuriyet tarihinde yurt dışında aldığı en büyük ihale. Şu an 6,5 milyar dolar seviyesinde keşfe ulaştı”

Bir başka nokta ise dünyada müteahhitlik faaliyetinde bulunan şirketleri sıralayan bir nevi derecelendirme şirketi ENR’nin listesinde Limak’ın dünyadaki ilk 50 şirket arasında yer alması. (Bu değerlendirme yapılırken şirketlerin kendi ülkelerinde yaptıkları işler değerlendirmeye alınmıyor. Sadece yurt dışı işler değerlendirmeye tabi tutuluyor)

Bu listedeki yeri ve sürekli yükselen bir şirket olması Barcelona Spotify Camp Nou projesini almasında etkili olmuş…

LİMAK AVRUPA VE AMERİKA’YA AÇILACAK

Edindiğim izlenim ise Limak’ın bundan sonraki dönemde özellikle Avrupa’daki projelere yöneleceği. Tam bunu sorduğumda ise Nihat Özdemir, kulağıma fısıldayarak yanıtlıyor: “Avrupa’da olacağız ama Amerika’ya da gideceğiz. Orada da yakında işler yapacağız”

KOLOMBİYA’LILARDAN STADYUM TEKLİFİ

Tam bunu konuştuğumuz anda Ebru Özdemir, son olarak Kolombiya’dan stadyum projesi için teklif aldıklarını söylüyor. Barcelona Spotify Camp Nou projesi bitmeden dünyanın bir çok ülkesinden Limak’a stadyum projesi teklifleri gelmeye başlamış.

Bu, Barcelona Spotify Camp Nou projesinin prestijini görmemiz için önemli bir ölçü

FUTBOLUN MABEDİNDEN SANATIN MABEDİNE

Barcelona Spotify Camp Nou’dan sonra ikinci durağımız müziğin, sanatın mabedi sayılan Palau de la Música Catalana (Katalan Müzik Sarayı)…

Yazımın başında da belirtmiştim, Limak, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Palau de la Música Catalana’nın (Katalan Müzik Sarayı) resmi destekçileri arasına katıldı.

Bunun için düzenlenen imza törenindeyiz.

Palau de la Música Catalana, Barcelona’nın simge yapılarından biri, modernizmin ise başyapıtı…

MASALSI ATMOSFER

Palau de la Música Catalana, 4 Aralık 1997’de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen tek konser salonu. Katalonya’nın kültürel ve sosyal yaşamda buluşma noktası.

Büyüleyici bir atmosferde buluyorum kendimi.

Palau de la Música Catalana’nın göz kamaştırıcı, masalcı atmosferi beni içine hapsediyor, mimarisi hayran bırakıyor.

Sanata, müziğe, kültüre önem veren, sahip çıkan bir coğrafyada bulunmanın iç huzurunu yaşıyorum.

O masalsı atmosferin içinde imzalar atılıyor.

Palau de la Música’nın Başkanı Joaquim Uriach, Katalan Müzik Sarayı’na sağladığı destekler için Limak’a teşekkür ediyor.

Limak Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ise “Farklı kültürlerle sanatın ve müziğin birleştirici gücüyle dokunuyoruz. Tıpkı Spotify Cam Nou’nun Barcelona’nın futbol dünyasındaki gururunu temsil etmesi gibi Palau de la Música Catalana da şehrin müziğe, kültüre ve mimari mükemmelliğine olan bağlılığın sembolü olarak duruyor. Bu simge yapılar Barcelona’nın kalbini ve ruhunu tanımlamaya yardım ediyor. Limak olarak onların yolculuklarının bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz” diyordu.

İmza töreninin ardından ise Palau de la Música Catalana’nın sahnesinde ünlü tenor Murat Karahan’ın muhteşem sesi yankılandı.

24 saatlik İspanya seyahati o kadar dolu geçti ki, yazacaklarım bu kadarla sınırlı değil.

İspanya notlarımın geri kalanı bir sonraki yazımda olacak.

patronlardunyasi.com